Babiš. Podtrženo, sečteno.

1. 06. 2019 16:54:32
Takže shrňme si to. Když se před lety na politické scéně objevil pro mě ještě „jakýsi“ podnikatel Andrej Babiš,

jenž vstupoval do politiky s hesly, jak bude bojovat proti korupci, a získával si pravicové voliče, nedivila jsem se, že zaznamenal v prvních volbách takový úspěch. Mnozí věřili v utopii, že je to chlap, který nepotřebuje okrádat druhé, neb je sám už dost bohatý. Dost divná teorie, ale budiž. Nakonec se ukázalo, že jestli vzal na někoho hůl, byli to právě podnikatelé, zejména ti drobní. Ve své hamižnosti a s cílem zničit své drobné konkurenty a zároveň naplnit korýtko vlastnímu holdingu se nezastavil před ničím. EET dodnes nepředvedlo žádné pozitivní dopady (narostly nám náklady, byrokracie a „skutek utek“), v jeho důsledku nám skončili mnozí drobní podnikatelé na vesnicích či menších obcí, kteří patřili k tamnímu koloritu (a pak mi řekněte, proč se ještě někdo diví, když o víkendu navštíví obec o 1500 obyvatelích, jak je možné, že tam není otevřena žádná restaurace). O aférách typu agenta Bureše, Čapího hnízda, nemocného syna a dalších netřeba již více debatovat. To vše vždy vzbudilo humbuk, ale pan premiér sehnal kvalitní hasiče, aby tyto drobné požáry uhasil a popel nenápadně rozprášil.

V dalších volbách již nebylo moc možností, jak dostatečně oblbovat pravicové voliče, bylo by těžké v těchto řadách najít tolik příznivců po tom, co se již začal projevovat, a tak se nám postavička premiéra vyloupla v člověka s velkým sociálním cítěním, který večer dobře usíná, protože mu napsala babička ze Lhoty, že mu moc děkuje, že jí přidal na dvě másla měsíčně víc a může jet vlakem zadarmo neznámo kam. (Ovšem nikoliv za peníze pana premiéra.) A tak se nám stalo, že levicové voliče vybrakovalo hnutí ANO tradiční straně české politické scény, jakou je ČSSD. Ti, aby prodloužili svou existenci v politice, stali se Babišovou loutkou a někdejším voličům této strany musely zůstat oči pro pláč, co se to s takovou stranou stalo, že jim nezůstala ani trocha cti, která by víc než udržet se za každou cenu ve vládě hájila zájmy občanů České republiky.

A tak Andrej plesal, naučil se na vše odpovídat třemi slovy – účelovka, kampaň, lháři. Nikdy nic nevysvětlil, jen ze sebe dělal chudinku a všechny ty dle jeho slov účelové kauzy nedokázal transparentně a jednoduše vysvětlit. Přece, když je tak čistý, nemůže být problém to dokázat, je to to nejjednodušší, kor člověk v jeho postavení by s tím byl hotov raz dva, místo toho se neustále odvolává a soud se ne a ne obrátit na jeho stranu. V diskuzích se pak dočítáme, že je to hrozné, jak mu děláme ten život tak těžký, že ho nenecháme chudáka už být a že jiní kradli taky, proč nám to u A. Babiše vadí! No, co na to chcete říct? To jsou argumenty, že si bradu vždy nasazuji zpět do pantů, jak mi padá.

Už roky říkám, že osoba, která je od začátku vstupu do politiky v takovém střetu zájmů, nemůže přinést nic dobrého. Je mi líto, že to ještě mnozí lidé stále nechápou. Na to není potřeba průkazka na rozum. Svou akcí EET zasel do českého lidu nová zrnka nenávisti a závisti, kterou tady vypěstoval minulý režim, snaha, aby na sebe lidé opět donášeli... Mezitím se bude kdesi za oponou stavět skvělá linka v Penamu. Ach jo... Proč to stále mnozí tolerují, opakují prázdné fráze, které jim podstrkují média (jejichž značná část opět podléhá osobě premiéra) a o nichž vlastně neví, co mluví. Je to sice smutné, ale neztrácím naději a věřím, věřím, že nás bude stále víc a víc a že vytrvalá cesta za lepší demokracií chce svůj čas. Jen se s tím vším musíme naučit pracovat. Demokracie není jednoduchý režim, je nutné bojovat proti jejím defektům, jakými jsou korupce, nelegální pobírání dotací a celá řada věcí. Lidé nadávají na zklamání, které přinesl politický vývoj po roce 89, věřili v demokracii v její čisté podobě, ale to je věc, na níž se musí pracovat. Řešením není návrat k totalitě. Každopádně je ale demokracie věc, za kterou by se bojovat mělo. Je to na nás, my musíme být vytrvalí, nenechat se odradit nezdary a ono se to jednou podaří, jednou tomu člověku dojde dech a spadne klec... třeba zrovna teď. Uvidíme, každopádně si budeme muset ještě dlouho počkat, protože tyto procesy se vždy táhnou...

Co mi však vadí, je skutečnost, že doteď nebyly Agrofertu pozastaveny dotace. Jak je možné, že v jiných podobných případech stát okamžitě přestal částky firmám proplácet do doby, než se to vyřeší, a tady, tady se platí a říká se, že není co řešit. Přesto ta otázka je stále živá. A jestli to doteď lidem nevadilo, tak doufám, že to otevře oči dalším jedincům, kteří si mysleli, jak je pan premiér to nejlepší, co nás potkalo. Uvědomte si, že nebude-li středních a drobných podnikatelů, nebude ani na veškeré ty sociální dávky a ani na ty dotace pro pana Babiše... Ten vám jízdenku na autobus a koblihu ze svého rozhodně nezaplatí.

Autor: Jitka Zámečníková | sobota 1.6.2019 16:54 | karma článku: 47.86 | přečteno: 17292x

Další články blogera

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 925 | Diskuse

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 615 | Diskuse

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma článku: 27.42 | Přečteno: 701 | Diskuse

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 1659 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 10.71 | Přečteno: 138 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 278 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 150 | Diskuse
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2266

Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...