Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tady a teď. Naše planeta si ale zaslouží víc.

Vítejte ve světě Davida Attenborougha, ve světě nás všech… Dnes už 94letý muž, muž pozoruhodného věku i života, muž, který měl možnost sledovat naši planetu a její podobu v dlouhém časovém úseku na vlastní oči.
David Attenborough (Zdroj: www.broadway.org.uk)

Dlouhém z pohledu jednoho obyčejného člověka, ve skutečnosti však krátkém z pohledu přírody a naší planety. 

Žijeme tady a teď, žijeme pro sebe, pro tuto společnost dnešních dní, pro tolik oblíbenou konzumní dobu, ve které je nám dobře a jsme šťastní. Jezdíme na dovolené a obdivujeme krásy přírody, v každém ročním období se fotíme s krajinou v jejím typickém hávu, ukazujeme na sociálních sítích krásu toho, co je pro nás tak samozřejmé, co tu vždycky bylo a bude. Ano, pro nás ještě ano, avšak pro ty, kteří tu budou žít po nás, už to tak nepochybné být nemusí.

Pamatuji si na dny, kdy se ve velkém mediálně řešilo kácení pralesů a vysazování palem olejných (problém je to neustále, jen teď není číslem jedna), všichni uvnitř cítíme, že to není správné, že by se to dít nemělo, a ve chvíli, kdy si to uvědomujeme a jsme na to intenzivně upozorňováni, odmítáme výrobky z palmového oleje, nechceme něco tak strašného podporovat, chceme přeci chránit tu přirozenou a divokou přírodu, faunu, která tam žije…, ovšem toto obyčejně nemívá dlouhodobý charakter a efekt. Každý sám za sebe si přijde v celé společnosti  příliš slabý, aby něco změnil, a brzy se s tím smíří a užívá život tady a teď dál. Ve skutečnosti je potřeba změnit především vnímání lidí, kteří to dokážou ovlivnit, ale i nás, kteří si je můžeme volit… Právě tito lidé jsou mnohdy spojeni s byznysem, který to s sebou nese. A tak se třeba naše česká krajina mění na žlutou, mizí z ní opylující hmyz a půda je vysílená pod jednoúčelovým třískáním plodin, jakou je řepka či kukuřice.

Zdroj: www.thesun.co.uk

Co jiného by ale mělo pohnout obyčejným člověkem, než když uvidí dokumentární film onoho pozoruhodného muže? Když sledujete ty okouzlující záběry ze zázračné přírody, dojímáte se u každého mláděte, u stád pohybujících se po širých pastvinách… a najednou se před vámi zjeví orangutan, který nemá na vymýcené pasece, kam by šplhal, co by snědl, šplhá po jednom jediném pahýlu a kouká na dýmající pustinu. Člověka u srdce upřímně zabolí. David dokázal ohromnou věc, dokázal zachytit přírodu v její kráse, která už na začátku jeho působení ztrácela tu svoji původní a přirozenou podobu. Dokázal zachytit svět, který jsme si svým zužíváním vytvořili, vyčíslil, jak rychle za jeden jediný lidský život mizí podíl divoké přírody, jak jej nahrazujeme účelovými chovy a přírodu kvůli tomu devastujeme. Ale co je pozoruhodné, dokázal také přijít s tím, co bychom měli změnit, abychom tomu mohli zabránit.

Zdroj: www.tyla.com

Na příkladu Černobylu nám ukázal, že to ve skutečnosti není příroda, kterou ač zničíme, budeme prostě žít dál v umělém světě, nýbrž jsme to my, lidský druh, jenž je v ohrožení vlastní existence. Příroda se po nás, až ji nebudeme ničit, zase uzdraví. Je těžké přijmout tenhle fakt tady a teď a změnit jisté věci v enviromentální politice, potlačit ten byznys, který z toho plyne, masivní rybolovy devastující populace vodního světa… Je toho tolik, přesto David naznačil, že to není o tom zříci se zcela pohodlí, na nějž jsme si zvykli, což bývá zásadní problém v nitru dnešního člověka, jen je to o tom změnit způsob, jakým s přírodou spolupracujeme. Dejme jí možnost množit se, bujit a ona nám pošle své přebytky, nač masově lovit všude? Jen to vyřešit s tím, že za vším stojí byznys. Zbavit se politiků, kteří mají přímo zájem na tom hromadném ničení planety, získat jiná přesvědčení.

Budete-li mít možnost, pusťte Davida jeden večer na své obrazovky, věřím, že jedno oko nezůstane suché, že se také zhrozíte nad tím, kam náš konzumní život spěje. Musíme o tom přemýšlet, musíme hledat způsob, jak žít šťastně a spokojeně tak, abychom pro další generace nenechali jen umělý svět. Naše republika, náš kontinent je zase v celé té mozaice pouhým střípkem. Spasit Evropu, spasit Ameriku nestačí... podívejme se na Asii, podívejme se na svět globálně. Tohle není otázka jedinců, je to otázka všech, proto je tak neuvěřitelně obtížná. Nejsem žádná fanatická bojovnice za životní prostředí, nejsem člověk extrémistického smýšlení a stejně tak nesouhlasím s mnohými pseudoochranářskými aktivitami, ale že stav naší planety vyžaduje pozornost a změnu našeho chování, to prostě popřít nelze. Úžasné na tom všem je, že snad ještě není pozdě.

Zdroj: https://thenationaldigest.com/

 

Autor: Jitka Zámečníková | pátek 30.10.2020 10:17 | karma článku: 15,22 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma: 23,50 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma: 19,89 | Přečteno: 615x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma: 27,42 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Harakiri na úřadech v době covidové

Že je dnešní doba pohnutá a přinejmenším hodně zvláštní, je jednoduše holý fakt. Ale nejsem si úplně jistá, zda na úřadech kdy panovala jiná morálka. Aspoň mé zkušenosti mě o tom nepřesvědčily.

14.1.2021 v 15:00 | Karma: 47,06 | Přečteno: 14419x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2278x
Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Seznam rubrik