Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po Babišovi potopa a archa v nedohlednu

Nedělní tragikomický výstup současného premiéra v OVM byl zase zkouškou pro otrlé. Vlastně jsem velmi překvapená, že se ještě neuchýlil k podobným obranným mechanismům, jichž začal užívat Miloš Zeman, a to, že do těchto debat

ještě vůbec chodí. To pan prezident už naznal, že na některých akcích udělá větší užitek, když se neukáže. (Smutné z pohledu výkonu jeho funkce, lepší pro nás.)

Je zřejmé, že Babišova kocábka se tady kymácí už řadu let, někdy fouká větší, jindy mírnější vítr, ale bezvětří už si snad ani nepamatuji, spíše silné bouře. Ano, je to pořád dokola. Všichni lžou, všichni mají špatné grafy, přestože jim je pár dní před televizním přenosem předala ministerstva, jejichž posty v mnohém zastávají právě lidé z hnutí ANO. Takže teď Bab(o)iši raď: tady zřejmě pravá ruka neví, co dělá levá. Takže ten papír, který drží v ruce premiér (bez uvedení jakéhokoliv zdroje), je pravdivý, ačkoliv nesmysly, které vypouští z úst, nemají hlavu ani patu a jen nasvědčují tomu, že vůbec neví, co se v daném rezortu odehrává a co je potřeba řešit. V tom případě lžou grafy, které vypracovali jeho lidi pro televizi, což nedává smysl. No a je to – nonsens v přímém přenosu.

Ale kdo tu debatu viděl, jistě si udělal obrázek sám. Netřeba to dlouze komentovat. Co mě ale štve, je jiná věc. Hned zkraje debaty se premiér začal navážet do minulosti ODS, aby jako již tradičně odvedl pozornost od svých kauz a politických nezdarů. Pan Fiala velmi trefně poznamenal: „Pojďme se bavit o letech, co jsme my dva v politice.“ A to je přesně ono. Víme dobře, že tradiční politické strany, jako jsou ČSSD či ODS, mají na svých bedrech už ledasco. A jaké je řešení? Vstoupíte do politiky a založíte novou stranu, nové hnutí? Budeme tu mít 20 politických stran a při sestavování vlády to tu bude vypadat čím dál hůř? Už teď jsme biti na tom, že máme roztříštěnou opozici, která není schopná se domluvit. Velký rozdíl u afér Nečas – Babiš je ale v tom, že jeden z nich odstoupil, musel, kdežto Babiš má své pojistky, včetně prezidenta, a to je pro nás velké mínus. ČSSD pak nedokázala být včas sebekritická a postavit se tváří v tvář své stranické krizi. Místo toho, aby stejně jako ODS po aféře s Nečasem padla na dno a pročistila své řady a vyřešila své rozpory uvnitř, se raději jako trapný pohůnek drží u moci, dokud to jde, přestože jako strana se zmítají v rozkladném procesu. Lepší něco než nic, hm. Bohužel. Strany a jejich členové by měli mít sebereflexi a voliči by to měli být schopni vnímat. Stejně jde o rovnováhu levice a pravice, nikdy není dobře, když jsou misky váhy nakloněné jen na jednu stranu.

Je smutné, že to tak musím říct, ale zdá se, že prostě musíme počkat, než odejde z politiky generace lidí, která je přímo svázaná s minulým režimem, protože chtě nechtě je jich tam příliš velké množství. Navíc žijeme v době, kdy je vše hned vidět. Jakmile vstoupíte do veřejného života, projede se celé vaše curriculum vitae. Bohužel ne všem se ale měří stejně, moc je moc. A tak - těžko se hledá ideální strana, to ani nelze. Taky bych si z různých stran vybrala různé osobnosti, kdo ne. Prostě archa je daleko, ale ty mlýny tam nahoře melou... Jen bych byla strašně ráda, aby mlely rychleji, než nám tady pan premiér udělá z republiky pustinu a kůlničku na dříví. Jasně že si musíme počkat na další volby, to ale neznamená, že do té doby budeme všichni mlčet a přikyvovat Babišově populistické politice, jejímž smyslem je jen zůstat tam, kde na něj nemůžou, protože zatím má na Hradě tu největší pojistku.

A na závěr - často dostávám otázku: Stojí ti ta politika a glosy k ní za ty nervy, když čteš reakce lidí, jak jsou na sebe i tebe hnusní?  Dobrá otázka, již si v podstatě kladu po každém podobném příspěvku. Ale ano, stojí. A budu to stále opakovat dokola, protože prostě jde o naše peníze, naši budoucnost a budoucnost dalších generací. Svou „politiku jednoho dne“ nechť si nechá pan premiér pro svou firmu. Tam ať si hospodaří, jak chce. Bez našich peněz už by utíral dno.

Autor: Jitka Zámečníková | pondělí 2.12.2019 16:17 | karma článku: 42,53 | přečteno: 4505x
  • Další články autora

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma: 23,50 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma: 19,89 | Přečteno: 615x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma: 27,42 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Harakiri na úřadech v době covidové

Že je dnešní doba pohnutá a přinejmenším hodně zvláštní, je jednoduše holý fakt. Ale nejsem si úplně jistá, zda na úřadech kdy panovala jiná morálka. Aspoň mé zkušenosti mě o tom nepřesvědčily.

14.1.2021 v 15:00 | Karma: 47,06 | Přečteno: 14419x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2278x
Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Seznam rubrik