Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání s Romy

Nejsem rasistka, mám pouze ráda slušné a poctivé lidi! A jednoduše mě netěší pohled na chásku, která stojí fronty před úřadem práce, bere dávky a ještě v každé situaci křičí, jak je utiskována. 

Protože právě ti, kteří ždímají sociální systém, mluví o diskriminaci nejčastěji, ne těch několik málo jedinců, kteří si vybrali život s hodnotami, pracovními i morálními.

Zkuste si vyrazit v ranních hodinách ve všední den v Jindřichově Hradci do města a zaparkovat u Úřadu práce, na strategicky nejlepším místě, potřebujete-li rychle něco zařídit v centru. Dlouho jsem zde nebyla, a tak jsem po vjezdu na parkoviště poněkud znejistila. Vypadalo to, jako by jej řídil jeden z romských spoluobčanů a nikoliv automat na parkování. Dotyčný navigoval své výdělečně nečinné kamarády, kde jsou ještě poslední volná místa, aby mohli zaparkovat a poté vyrazit na svou misi - tedy pro své sociální podpory. Nemohla jsem uvěřit vlastním očím. Tak oni mají každý svoje auto, které zaparkují přímo před okny úřednic, a pak si jdou drze požádat o svůj pravidelný měsíční příjem ze státní složky, neb se mají tak strašně bídně?  Ba co víc, „my“ jim ty peníze dáváme?

A tu se mi vybavil další zážitek. Šli jsme si tehdy s přítelem koupit něco k jídlu do obchoďáku a při odchodu bylo těžké si nepovšimnout dvou Romek, které si ještě v meziprostoru před venkovními dveřmi zapálily cigarety, zahodily účtenku kamsi za sebe a do telefonu žádaly o taxi. Nemusely ani utrácet za operátora, při jejich akustických projevech by je taxikář slyšel i na druhé straně sídliště. A tak ještě než jsme nasedli, užasle jsme přihlíželi, jak si „dámy“ své narvané tašky nechávají naložit taxikářem a odjíždějí neznámo kam. A teď mi řekněte – kolik z vás jezdí z nákupu taxíkem? Já ne. Asi jsem si někde zapomněla vyplnit žádost, proto si ty tašky musím odtáhnout sama. No v tu chvíli by se ve mně krve nedořezal.

Jsem snad rasistka, protože nedokážu pochopit, jak to, že se vydělává na skupinu přiživujících se a rychle se množících individuí, kterým je snad místo základních znalostí – číst, psát a počítat – od malička vštěpováno, jak přiblble je nastaven ten který sociální systém v jednotlivých zemích, aby se místo práce mohli živit dávkami? Nejsem. Jen nevím, proč by lidé, kteří nikdy nepracovali, dělají bordel a jen se ohánějí diskriminačními frázemi, měli být podporováni.

Když jsem na studiích bydlela v paneláku, měla jsem „kouzelný“ výhled na protější dům, před nímž se na sušácích neustále válelo prádlo. Pardon, vlastně pod sušáky. Za několik dní jsem pochopila, že prádlo patří tamním Romům, kteří zřejmě špinavé prádlo pověsili, pak jej nechali několikrát zmoknout a po týdnu ho sesbírali ze země a měli vypráno. No, tomu říkám kultura prostředí. Vybydlené domy, rozhulákaní a agresivní jedinci, o to stojíme?

Je tu snad někdo, koho těší, když projíždí například Českým Krumlovem, jak se při výjezdu z tohoto města mění malebná krajina a pohádkové renesanční výjevy ve zpustošenou čtvrť, již ovládá ghetto kočovných lidí bez hodnot? Nechceme přece, aby nám to tu taky jednou začalo přerůstat přes hlavu. Tak proč je stát tak podporuje?

Omlouvám se všem slušným a pracujícím Romům, vím, že tací také existují, a věřím, že je tito jedinci rovněž netěší, neb jsou to právě oni, kteří jim stěžují situaci a vnášejí do naší společnosti předsudky vůči etnickým menšinám. Ono totiž i v našich řadách jsou taky pouze přiživující se jedinci, kteří stráví více času na chodbách úřadů práce než na nějakém pracovišti. Na ně taky jako občanka ČR nejsem hrdá. Ale za vším hledej stát… Proč by pracovali, když můžou žít z dávek?

Autor: Jitka Zámečníková | pondělí 17.4.2017 6:12 | karma článku: 41,14 | přečteno: 1872x
  • Další články autora

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma: 23,50 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma: 19,89 | Přečteno: 615x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma: 27,42 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Harakiri na úřadech v době covidové

Že je dnešní doba pohnutá a přinejmenším hodně zvláštní, je jednoduše holý fakt. Ale nejsem si úplně jistá, zda na úřadech kdy panovala jiná morálka. Aspoň mé zkušenosti mě o tom nepřesvědčily.

14.1.2021 v 15:00 | Karma: 47,06 | Přečteno: 14419x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2278x
Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Seznam rubrik