Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní brigády? Zdá se, že tahle éra je passé…

Když jsem končila základní školu, netrpělivě jsem vyhlížela prázdniny a svou první brigádu, o niž jsem musela tehdy sakra bojovat, abych ji vůbec získala. Všechny brigády mizely před očima, vydělat si peníze nebylo tak jednoduché.

Ovšem dnes jdete po městě a takřka na každém druhém podniku čtete ceduli, že přijmou brigádníka. A ono to tam visí jeden týden, druhý týden, jeden měsíc, druhý měsíc… Tak si říkám, jak je to možné?

Rok se s rokem sešel a my ten inzerát vyvěsili také...  Marná sláva... Ano, přihlásilo se několik jedinců, spíš podezřelého původu a v mnoha případech na první pohled zvláštní existence. Ale na první dojem není radno vždycky dát. Navíc v dnešní době... Tak čekáte, až dotyčný dorazí. Pokud vůbec dorazí, nečekejte žádné košer oblečení. Kdyby byl dotyčný předtím zrovna na paintballu, tak vám klidně přijde zmalovanej od hlavy až k patě rovnou odtud. No nic, nádech, výdech a snažit se mladého či mladistvou nevyděsit. Počáteční zaražení se očekává. Stejně tak se očekává, že bude chvíli trvat, než se dotyčný naučí práci, kterou mu dáte.

Klíčové je však nasazení. Na každém poznáte, jestli má zájem o to, co dělá, jestli se to chce a snaží naučit, a hlavně, jestli chce pracovat. A to je alfa a omega všeho. Nevím, jak je to možné, ale dneska prostě mlaďoši pracovat nechtějí. Nemohu si to vysvětlit jinak, než že jim rodiče zaplatí vše potřebné, a oni nemají důvod kazit si dva měsíce prázdnin, strávené nejlépe posedáváním na zastávkách... Já, když jsem si jako náctiletá chtěla koupit nový batoh do školy, tak jsem si na něj šla pěkně vydělat. A že jsem si ho pak jinak vážila. Dnešní mládě (a to nejsem tak stará) řekne, že chce tento krásný značkový batoh, třikrát si dupne a rodiče mu ho div sami nenasazují na záda. A my se divíme, proč nám tu rostou takové generace…

Ale jsou tu i tací, kteří jsou rodiči zřejmě donuceni, že pracovat prostě jít musí. Avšak problém je, že oni sami nechtějí. Přinesou si s sebou proto úhlavního pracovního nepřítele a de facto pronásledovatele současné doby – mobilní telefon. Žádná žvýkačka nedržela na kalhotách nikdy tak dobře, jako náctiletý svýma očima na mobilu.

Nuže, tu jsme postavili adeptku k dílu a… Asi bych ji mohla nechat v klidu vysochat, protože si troufám tvrdit, že se ani nepohnula. Jak jste ji tam postavili, tak jste ji tam našli. Dostala tedy přesné instrukce od A do Z. To hlemýždím tempem udělala a pak zase stála a koukala. Žádná vlastní iniciativa -  vidím špinavé nádobí, umyju ho, vidím, že něco došlo, doplním to… Už proto, že čas v práci utíká daleko rychleji, když se něco děje, než když netrpělivě čumíte na rafičku, až poposkočí. Tohle asi dnešní mládež nechápe… Jsou to typičtí hodináři, možná že už jsou tím dokola jdoucím pohybem hodinových ručiček zhypnotizovaní. Více starostí než užitku… Já ve svých patnácti naběhla, nechtěla být za blbce a chtěla se vyrovnat ostatním pracovnicím, chtěla jsem udělat normu, abych měla dobrý pocit a abych měla i víc peněz samozřejmě. Ale tohle bezduché stvoření nic nechtělo, maximálně chatovat s ostatními o tom, kdo koho večer přepije. A to řeknu upřímně, tady měla příjemné zázemí, a když by byla vidět snaha, byly by brzy i výhody.

Nemůžu si pomoct, ale dítě, které nepozná, co to je si vydělávat, si nemůže ani vážit věcí, které má. Když půjde na studium, bude si představovat práci v kanceláři, s počítačem, vlastní automobil a samé výhody, jenže jakmile začne pracovat, bude v šoku. Tedy až tehdy, kdy mu rodiče přestanou strkat pod zadek měkký polštář pokaždé, kdy narazí, a chlácholit ho v jeho neschopnosti. Vše prostě začíná u výchovy a ve vzorech, které to dítě má, čemu se mimoděk naučí. A mě to štve, proč dneska není možné najít člověka, který chce pracovat? Sedět doma a žít virtuální svět je nuda. 

Autor: Jitka Zámečníková | neděle 9.4.2017 0:11 | karma článku: 32,34 | přečteno: 1624x
  • Další články autora

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma: 23,50 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma: 19,89 | Přečteno: 615x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma: 27,42 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Harakiri na úřadech v době covidové

Že je dnešní doba pohnutá a přinejmenším hodně zvláštní, je jednoduše holý fakt. Ale nejsem si úplně jistá, zda na úřadech kdy panovala jiná morálka. Aspoň mé zkušenosti mě o tom nepřesvědčily.

14.1.2021 v 15:00 | Karma: 47,06 | Přečteno: 14419x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2278x
Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Seznam rubrik