Tak jak je to s tou příjemnou obsluhou v restauracích?

29. 11. 2013 21:47:27
Nedávno se v médiích hovořilo o tom, že lidi často zanevřou na pěkné restaurace nikoliv kvůli špatnému jídlu, nýbrž kvůli nepříjemné obsluze. No musím říci, něco na tom rozhodně je, ne-li víc, než bychom čekali.

Dodnes mě traumatizuje vzpomínka z dětství na jednu opravdu „povedenou“ servírku, která nás s kamarádkou (když jsme ještě do pěti neuměly počítat a rodiče nám dali peníze, abychom si užily senzační odpoledne u smaženého sýra (neoficiálního českého národního jídla), obsluhovala v jedné nejmenované restauraci, která dnes již není v provozu (hm, divné...).

Tedy předně – dvě sotva náctileté holčičky nebyly pro tuto paní zřejmě ničím vzrušujícím, takže znuděné odfouknutí a slova, která mohla znít stejně dobře jako: „Co si dáte?“ nebo „Táhněte!“, mě vyděsila! Tak tohle už fakt nikdy! Ani ve 12, ani v 50 letech! Oplácaná silueta ve vyčvachtaných pantoflích, s otráveným výrazem, ústy křivějšími než paragraf, která si neustále přejížděla přívěškem po řetízku sem a tam, čímž nám zřejmě odpočítávala zbývající čas, než nás předhodí lvům, je odstrašujícím případem všech podniků! A musím přiznat – možná že dokážu snáze odpustit trošku připečený plátek než ty tragické výrazy za trest pracujících číšníků a servírek. Zavřít je za mříž, byli by doma...

Z vlastních zkušeností, neboť občas vypomáhám své mamce v pizzerii, kterou vede, musím říci, že úsměv je balzámem na duši pro každého hosta – bručouna, šťouru i pohodáře. Je pravda, že když obsluhujete dnes a denně od nevidím do nevidím, tak vás každý sebemenší bručoun a šťoural stojí hodně sil, ale na druhou stranu, je to výzva. Alespoň tak to vnímám já.

Pro zkušenost netřeba chodit daleko. Zrovna minulý víkend přišla do pizzerie na oběd partička seniorů - inu, první udivení, které je čekalo, že v pizzerii mají k jídlu pizzu a ne guláš či řízek. Světe div se, to je jako kdybych byla překvapená, že mi v pekařství nabídnou housku a ne lak na vlasy. Nutno podotknout, že tohle není doména pouze seniorů, taková udivení zažívají i jiní návštěvníci různých věkových kategorií. Poté co je přejde šok a zjistí, že v daném městečku se stejně jinde neobčerství a museli by jinam, smíří se s představou kulaté pochutiny, ovšem zcela otráveně. A to je první věc, nad kterou se musíte povznést, už proto, že z vlastních zkušeností vím, že jakmile si naplní bříška, jsou překvapení, jak si pošmákli. Takže úsměv a jedeme dál... :)

Tuto hozenou rukavici jsem tedy nezvedla a vrhla se na další výzvu. Nejnáročnější stařenka si objednala černý čaj za 15,- Kč. Nuže rozhodla jsem se pro protiútok. Nazdobila jsem veliký hrnek se všemi serepetičkami na tácek, přidala citrón (to jen kdyby to náhodou nevyšlo, tak aby měla ten obličej ještě kyselejší :-)) na zvláštní mističku, vše naaranžovala a vydala se kupředu. Babče se rozzářila očka, že jsem myslela, že na mě blýsklo světlo na konci tunelu. Udělalo jí to ohromnou radost, žádná malá sklenička, všechno načančané a ještě s úsměvem. A tak jsem odcházela a za mnou znělo: „No to je krása. Takový veliký hrneček a ještě s citrónem, to jsem jinde vůbec nedostala, když jsem si neřekla.“ A tak jsem věděla, že má snaha bude mít dobrý konec. Po pizze mlaskali, ještě když odcházeli, a čím víc jsem se u nich nachomýtla, tím více si se mnou povídali – a co byste řekli? Vždyť oni byli ve skutečnosti velice milí! Stačilo překonat první dojem...

Zažila jsem opravdu nepřeberné množství otrávených lidí, kteří nakonec odcházeli spokojení, ba co víc, a to je skutečně věc, která potěší, zase se vrátili a napříště už jenom s úsměvem a vlídným slovem. Stačila ochota a přívětivost...

Autor: Jitka Zámečníková | pátek 29.11.2013 21:47 | karma článku: 41.23 | přečteno: 7894x

Další články blogera

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma článku: 23.50 | Přečteno: 925 | Diskuse

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 615 | Diskuse

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma článku: 27.42 | Přečteno: 701 | Diskuse

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma článku: 36.82 | Přečteno: 1659 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 147 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 382 |
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2266

Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...