Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidičský průkaz není pro každého!

Přemýšlela jsem nad obyčejnými věcmi prostého každodenního života, o nichž tak lidé běžně přemítají, když končí svůj pracovní den. Vše se zdálo být standardní a naprosto identické s jinými dny posledního kalendářního roku. Gurmánské nápady na pozdní večeři, myšlenky o slastném převalování a odpočinku na mém nejoblíbenějším kousku bytového nábytku vyrušila první budějovická křižovatka. Vypadalo to jako při Cimrmanově Ztrátě třídní knihy. Debil – blbeček – debil – blbeček, občas proložený kreténem v „našlapaném“ autě, kterému tvůrci zapomněli přidělat křídla, a jehož řidič tak zůstal udiven, že celou tu frontu aut jaksi nepřeskočí, ba co víc, zřejmě ani neprorazí, protože ty plechy tam taky zapomněli dát gumové. Ale na kolegy z NDR se vzhledem k datu výroby těchto aut chyba svést nedá…

Do svých 18 let jsem netušila, že mám sklony k agresivitě, připadala jsem si jako jeden z nejaltruističtějších lidí na světě, kteří všechno černé odívají do zářivých barev, protože život žijeme prostě jenom jednou a musíme si ho užívat. Omezenost našeho bytí byla ovšem něčím, na co Magistrát Českých Budějovic při plánování oprav pozemních komunikací tohoto krajského města nepomyslel. „Obšancujeme uzavírkami celé centrum, ať se tam na tom mraveništi všechna auta třeba pobijou, protože není člověka, který by při čekání v kolonách našel smysl života!!!“
       Ano, jsem silně agresivní, když vidím, jak základní, jednoduché a pro mě zcela logické pravidlo: „Nevjíždět do křižovatky, pokud za ní nemohu dále pokračovat“, dělá držitelům řidičských oprávnění velké potíže. A tak si řidiči jedoucí po hlavní silnici nedělají vrásky z ostatních aut a vesele blokují vedlejší komunikace, přičemž se cítí dotčeni, že musí popojíždět krokem. No, taky bych popojížděla, ale místo toho se musím nechat oblbovat barevnou mozaikou nudně se opakujících barev – červená, oranžová, zelená. No nevím, tohle by připravilo o kreativitu i toho nejnadanějšího umělce, leda by maloval zátiší se semafory.
    Takže jste-li obklopen lidmi s utlumenou mozkovou činností vlivem vyvstalé dopravní situace a nechcete strávit celý večer, který měl být věnován jídlu a odpočinku, na jedné křižovatce, vjedete do křižovatky, která se přece jen malinko uvolní, také. Jenže než odbočíte, řidiči jedoucí po hlavní zařadí rychlost, nasadí na oči klapky, zkřiví svůj už tak přiblblý výraz a vyplňují i tu nejmenší skulinku pro případ, že by byli ohroženi jedním autem z vedlejší silnice.
      Po vizuálním zážitku se semafory se zapojují do hry další smysly, a tak zvuk klaksonů drásá moje ušní bubínky. Pozadu nezůstává poměrně zdařilá neverbální komunikace všech aktuálně uvězněných řidičů v dané křižovatce. Jeden háže zběsile rukama, druhý kroutí hlavou, div mu neupadne (ale nebyla by to škoda, jsem si jistá, že v ní stejně moc nosit nemůže) a třetí opírá dlaně o střed volantu, aby o sobě dal vědět. Blbec – jedno auto z miliónu, kam tě asi tak teď někdo pustí, proč jsi tam teda jezdil, když jsi nemohl dál?! Vykulené oči řidičů, kteří všichni v jednu chvíli chtějí pokořit stejný cílový bod – zařadit se do jednoho pruhu – jsou nezapomenutelným zážitkem, jenž si s sebou odveze každý, komu nestihne prasknout žilka.
      Bylo by logické řešit tuto vzniklou situaci zipovým zařazováním, ale to by bylo příliš jednoduché. Toho bohdá nebude, aby český řidič z ucpané křižovatky bez škrábance utíkal. A tak se všichni třeba postavte na hlavu, když se nedokážete zipově zařadit. Jak by řekla moje kolegyně – Tak jeď, magore, nebo Tě vyzuju z bot, někdy také: nebo Ti sklopím zrcátko. Ale magoři jsou proti myšlení imunní, mají přece pedál ovládající plyn.
      A tak mám zkažené zase jedno odpoledne… I když – je to dobré – teď se tomu musím smát…

Autor: Jitka Zámečníková | pondělí 25.11.2013 19:53 | karma článku: 14,79 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Jitka Zámečníková

Dopis dceři. Jsme ve válce.

Milá Emilko, válka začala. Bála jsem se, čekala jsem to, přesto tu teď sedím a tečou mi slzy. Dcerko, právem nechápeš a nerozumíš. Ani já nevím, co se stalo.

24.2.2022 v 9:26 | Karma: 23,50 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Takový ten den, kdy radši nejste

Dcerka bude slavit první narozeniny, velká událost. Jako správně natěšená maminka chci mít vše dokonale připravené, včetně dárků. A tak jsem začala vybírat s předstihem.

4.2.2022 v 16:18 | Karma: 19,89 | Přečteno: 615x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Hranice loajality? Schillerová s hanbou jedna ruka

Alena Schillerová - exministryně, která teď hořce prohlíží své zarámované fotečky, smutně hledí na ta trapná videa, která natočila v předvolebním období.

3.2.2022 v 11:15 | Karma: 27,42 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

A vám to, voliči ANO, skutečně nevadí?

Nemůžu tomu uvěřit... Volby se blíží a průzkumy vypadají velice žalostně. Lidé jsou neponaučitelní. Co je vlastně větší tragédie? Že náš stát letí střemhlav dolů nebo ta krátkozrakost a nekonečná neschopnost reflexe u voličů?

7.9.2021 v 12:03 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Společnost

Jitka Zámečníková

Harakiri na úřadech v době covidové

Že je dnešní doba pohnutá a přinejmenším hodně zvláštní, je jednoduše holý fakt. Ale nejsem si úplně jistá, zda na úřadech kdy panovala jiná morálka. Aspoň mé zkušenosti mě o tom nepřesvědčily.

14.1.2021 v 15:00 | Karma: 47,06 | Přečteno: 14419x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2278x
Nekonfliktní člověk píšící mnohdy o konfliktních tématech, ale vždy s neuvěřitelnou dávkou nadsázky, a pokud je to možné, tak i humoru, protože bez něj je život černobílý...

Seznam rubrik